söndag 27 maj 2012

Muutoksia vol 2

Tämän viikon aikana Ikwilin käytös on taas muuttunut. Voi tietenkin johtua siitä et Ikwil täytti tiistaina 4 v ja siitä et ulkona on ollut viime päivinä ihan kesäinen keli. Tulkitsen kuitenkin Ikwilin laiskuuden tiineyden merkiksi. Toissapäivänä Ikwil ei lähtenyt mukaan leikkiin vaikka Ada pyysi häntä mukaan leikkimään. Eilen tytöt innostuivat kuitenkin hetkeksi peuhaamaan. Ikwil ei oo viime päivinä syönyt nappuloittaan, herkut ovat kylläkin maistuneet. Tiineys on Iksulle uusi kokemus, joten voi olla et hän on vähän hämillään mitä hänen kehossaan tapahtuu.

EIlen istuin melkein koko päivän takapihan terassilla ja Ikwil makasi nurmikolla melkein koko päivän. Ada viihtyi enimmäkseen sisällä missä on viileetä.

Kävimme torstaina Jaanan ja setteri Tessan kaa metsäkävelyllä. Siellä Ikwil kyl juoksi mut ei minusta niin paljon kuin aikaisemmin. Voihan olla et Ikwil ei kerta kaikkiaan viitsinnyt seurata Tessaa sillä Tessa on niin paljon isompi ja tekee niin pitkiä lenkkejä et Ikwil ei pysy perässä.
Ikwil oli vähän aikaa kadoksissa ja löytyi sitten uimasta lätäkössä. Myös Ada kävi vilvoittelemassa joten heille tuli pesukeikka kun pääsimme kotiin. Seuraavana päivänä meillä imuroitiin ja pestiin lattioita. Koirien mukana oli kulkeutunut niin paljon hiekkaa et se tuntui inhottavalta jalkojen alla.

Ikwilin sulhanen Jeccu kävi n kolme viikkoa sitten lonkka- ja kyynärtutkimuksissa. Viikolla saimme tulokset: Jecun lonkat ovat priimoja: A/A. Kyynärtulokset ovat kuitenkin einiinhyviä eli 2/0. Tiesimme et kyynäret eivät ole 0/0, mikä olis suositus jos käyttäisi koiraa jalostukseen. Mut en olis toivonut näin huonoa tulosta.
Olen melko varma ja toivon todellakin et Jecun tulos johtuisi siitä et hän kasvoi 5 cm kuukaudessa ja siitä et hän putosi kerran rappusissa. Jeccu on kuulemma muutenkin rämäpää joka ei paljon mieti vaan menee eteenpäin. Jecun sisko on käynyt kuvauksissa ja hänelle todettiin terve luusto. Muut sisarukset käyvät kesän aikana kuvauksissa. Sen jälkeen olemme taas viisaampia, jos kaikki muut ovat terveitä voin huokaista helpotuksesta (ainakin osittain).

Eläinlääkäri oli suosittanut leikkausta sillä Jecun kyynärässä on varislisäkkeen irtopala, mitä sais poistettu leikkauksella. Jeccua leikataan tähystyksellä 7.6.

Liman, hän joka käsittelee näitä röntgenlausuntoja tuolla Kennelliitossa, oli Tuijalle sanonut et todennäköisesti Jecun tulos johtuu just tuosta kaatumisesta mut et alttius on oltava entuudestaan.

Olen miettinyt tätä tulosta mut ei se mitenkään saa Jecun kyynär terveeksi eikä pentujen luustot priimoiksi. Mietityttää uskaltaako joku ostaa pennun multa jos isällä on sairas kyynär. En tiedä ostaisinko itsekkään pennun tämmöisellä yhdistelmällä. Mut aion kuitenkin jättää yhden pennun itselleni, kuvautan sitä mahdollisimman nopeasti ja jos ongelmia ilmenee, siitä tulee tosi hyvä toko-koira.  Suunnitelmien mukaan toinen narttu lähtee veljeni luo ja jos oman pennun kyynärät ovat huonoja, voin ehkä joskus pennuttaa veljen narttua jos hänellä on paremmat kyynärät.

Kirjoitan tätä niin kuin se olis varmaa et pentuja tulee. Torstaina meillä on ultra, voi olla ettei vielä mitään näy sillä keskiviikkona on vasta 4 viikkoa ekasta astutuksesta.

Schapendoesyhdistuksen kasvatusohjeitten mukaan lonkka- ja kyynärkuvaukset eivät ole pakollisia, joten jalostuksessa käytetään koiria mitkä ei oo tutkittu. Tässä tapauksessa olisimme siis voineet olla tutkimatta Jecun luustoa ja silloin kaikki olis ok. Nyt kun Jeccua tutkittiin, ilmeni tämmöinen "ongelma". Tieto lisää tuskaa. Mut minusta koiran terveys on tärkeä ja jos Jeccu&sisarukset meinaa kisata esim. agilityssä, se on tärkeää et tietää missä kunnossa niitten luusto on.

Älkää sitten uskoko etten välitä tämän pentueen terveydestä.
Ikwiliä astutettiin ennen Jecun kuvauksia. Jos olisin tiennyt Jecun kyynärästä, olisin ehkä toiminut toisin. Olisin voinut käyttää terveeksi todettua urosta, en valitettavasti löytänyt sopivaa.

2 kommentarer:

  1. Koska ero oli noin suuri, Jecun kakkoseen on taatusti syynä se tapaturma. Tieto tuo tuskaa, mutta valistuneet omistajat tutkituttavat koiransa sitten varan vuoksi, jos aikovat harrastaa esim. agilitya. Voi hyvin olla, että kaikki pennut ovat täysin terveitä. Hienoa, että kerrot avoimesti tilanteen.
    Iksu kuullostaa oikein tiineeltä tytöltä.

    SvaraRadera
  2. Heippa, tuossa kuvauksessahan selvisi se että kyynärän pinnat ovat sileät mutta tuo irtopala tekee siitä heti kakkosen. Kun katsoo tuolta kennelliiton sivuilta niin sieltä sen luokituksen näkee. 4 Jecun sisarusta menee perjantaina kuvauksiin niin sitten ollaan taas viisaampia, jos heilläkin on kaikki ok niin on entistä varmempaa että tuo 2 johtuu tapaturmasta.

    Niin ja eihän 0/0 ja A/A vanhemmilla takaa että pennuillakin olisi sellaiset tulokset, onhan sekin nähty...mutta toivotaan kaikille pennuille tervettä ja rikasta elämää! :)

    SvaraRadera